El dojo, un lloc per retornar al silenci

zen_meditacion1

El dojo, o lloc de pràctica, ofereix un espai tranquil que permet a cada persona retrobar les seves arrels en el cor del silenci. Així, a cobert del soroll exterior, la meditació zen, és a dir zazen, ens acompanya en l’experiència íntima d’observació profunda d’un mateix. D’aquesta vivència sorgirà l’equilibri, l’harmonia i la unitat. En el dojo, durant la setmana i inclòs el dissabte, hi ha sessions de meditació zen amb horaris de matí o vespre, conduïdes per una persona experimentada.

De manera periòdica s’organitzen sessions d’introducció per a persones interessades a conèixer el budisme zen. També tenen lloc altres formats de la pràctica, ja sigui tot un matí, una jornada sencera, un cap de setmana intensiu o un període ininterromput de 7 dies, a l’estiu. Així mateix, a més de la meditació asseguda, hi practiquem el kin-hin o meditació caminant, és a dir mantenint la concentració en el cos, la respiració i l’actitud de l’esperit. En tots els casos, la pràctica i l’ensenyament són gratuïts i únicament cal compartir les despeses econòmiques generals.
zen

La pràctica de la meditació zen es va iniciar a Lleida l’any 1980. Al llarg del temps, el dojo ha estat instal·lat en diferents llocs de la ciutat: Ronda, Major, Plateria, Carme, Cavallers i, actualment, carrer Anselm Clavé. A més de les activitats previstes als horaris habituals, s’han organizat conferències i col·loquis, a més d’exposicions, portes obertes i jornades d’introducció a la pràctica del zen, en el propi dojo i també en altres espais públics i oberts a qualsevol persona.

A banda de la meditació zen també tenen lloc al dojo altres activitats, com cerimònies, xerrades, tallers de cuina per preparar la guenmai o sopa d’arròs tradicional, o bé el treball en actitud de concentració (samu) de neteja i manteniment. Un punt important és la costura. Es tracta de cosir, aplicant a aquesta activitat la concentració plena, el kesa (o el rakusu), que és el vestit tradicional del monjo fet amb un conjunt de peces de roba cosides i bastides entre elles en forma d’un camp d’arròs. Cada puntada constitueix un moment d’atenció, cada punt d’agulla i fil s’harmonitzen amb la respiració.

L’entitat que agrupa les persones que practiquen d’una manera habitual zazen al dojo està constituïda amb la forma jurídica d’Associació Cultural Zen de Lleida, que està vinculada amb l’Association Zen Internationale (AZI) fundada pel mestre Taisen Deshimaru. També manté una relació directa amb el Centre Zen de Barcelona, dirigit per Pere Taiho Secorún, i el temple zen Shingetsu-ji. L’Associació Cultural Zen de Lleida és una organització sense ànim de lucre, reconeguda pel departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i inscrita en el Registre d’Associacions Culturals de l’Ajuntament de Lleida.